tirsdag 4. juni 2019

Refleksjoner rundt spikking i skolen

I dette innlegget skal jeg reflektere rundt det å ha spikking i kunst og håndverk på grunnskolen. Jeg tenker at flere lærere er svært skeptisk til å la elevene holde på med spikking i skolen. Dette kan komme av sikkerhetsmessige årsaker. Selv husker jeg hvor skeptiske lærerne var når vi skulle arbeide med spikking i sløyd. Derfor er det hensiktsmessig å gjennomgå med elevene hvordan kan skal ha respekt for slike verktøy. En skal ikke leke med det, og ha noen retningslinjer for hvordan en skal opptre i sløydsalen. Når en skal holde på med spikking i skolen, er det svært viktig med kunnskaper om ulike treverk. Eksempelvis fikk jeg erfare under arbeid med arbeidskravet hvor stor forskjell det var å jobbe med et vått materiale og tørt. En bør også ha innsikt i hvilke treverk som egner seg til de ulike oppgavene som skal gjennomføres.

Når en har spikking i skolen, får elevene mulighet til eksempelvis å lage bruksgjenstander. Gjennom dette får elevene en tilhørighet til produktet, og ser nytten i det. Samtidig tror jeg elevene vil oppleve en enorm mestringsfølelse. Dette er noe jeg satt igjen med når jeg hadde fått ferdig arbeidskravet mitt. Kunst og håndverk er et fag som gir elevene mulighet til å vise sin kreativitet, og dette øker gjerne motivasjonen og mestringsfølelsen til elevene, spesielt for elevene som lav måloppnåelse i andre typiske skolefag.

Når en arbeider med spikking, er sikkerheten svært viktig. Det er viktig å ta forhåndsregler. Som nevnt, er det svært viktig at lærer gjennomgår retningslinjer for hvordan en skal spikke. Eksempelvis aldri mot seg selv eller andre, og hvilket spikkegrep en skal ha. Jeg tenker det er nødvendig å gjennomgå dette flere ganger med elevene. Dette for å tydliggjøre viktigheten. Det kan være hensiktsmessig at en lar elevene bli kjent med kniven, ved å la elevene prøve å spikke på en vanlig plankebit.

Når en skal tilpasse spikking i skolen er det viktig at elevene er kjent med spikkekniver fra før. Hvis ikke må en gjennomgå dette med elevene. Etterhvert som elevene blir vant med spikkekniven, og innehar god teknikk, kan en utfordre elevene etterhvert som de utvikler spikkekompetansen. På småtrinnet kan elevene få enkle oppgaver som å lage fjøler, enkle smørekniver og lignende. En bør ikke tenke for avansert. På mellomtrinnet kan elevene lage litt mer avanserte gjenstander. Eksempelvis en krympeboks. Men igjen må en se an hvilke kompetanser elevene innehar. Elevene utvikler seg ulikt, og det er ikke alltid alle elevene føler de mestrer oppgaven. Jeg tenker en bør ta stilling til de forutsetningene elevene har, og jobbe ut fra disse. Hvis en gir elevene oppgaver som ikke er overkommelige, daler raskt motivasjonen. Når elevene sitter igjen med et ferdig produkt, vil de oppleve mestringsfølelse, og det er det en vil fremme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Refleksjoner rundt spikking i skolen

I dette innlegget skal jeg reflektere rundt det å ha spikking i kunst og håndverk på grunnskolen. Jeg tenker at flere lærere er svært skepti...