tirsdag 6. november 2018

Samling, rød uke 42

Denne samlingsuken var alle studentene samlet i Alta. Denne uken skulle vi lære om smykkedesign, symbolikk og kreativitet. Vi startet samlingen med å presentere tekstiloppgaven og tegneoppgaven. Læreren startet med en rask presentasjon, som introduksjon av tema. Deretter fikk vi prøve ut ulike teknikker og materialer. I første omgang fikk vi skjære i glass, som senere skulle smeltes til "stener" som kunne benyttes til smykker, ringer og lignende. Den første tanken som slo meg, var at dette måtte være utrolig vanskelig, spesielt å få rette linjer. Men med riktig teknikk, var dette utrolig morsomt og lett. Nedenfor ser du bilde av det jeg skjærte ut av glass, og som skulle smeltes sammen. Vi fikk riktignok ikke se resultatet av smeltingen før dagen etter. Dette fordi smeltingen tar flere timer. Men resultatet synes jeg ble stilig :) Jeg ble veldig fascinert over hvordan glasset forandret seg etter smeltingen!




Videre, samme dag, fikk vi prøve ut ulike knyteteknikker. Dette var også utrolig gøy, og en kan tilpasse dette til ulike aldersgruppe. Dette er noe jeg absolutt til prøve ut i skolen. Det behøver ikke være veldig avansert. Nedenfor har jeg et armbånd jeg flettet. På endene har jeg limt på fester, slik at en kan feste armbåndet.


Neste dag omhandlet metall, wire, sammenføyningsteknikker og hvordan lage diverse smykker. Dette  var også noe jeg så for meg var utfordrende og tidskrevende. Men igjen, med riktig teknikk, så var dette også kjempegøy. Vi fikk først en liten introduksjon og moddellering for hvordan en kunne lage smykker av wire og pærler. Nedenfor ser bilde av det jeg laget, og hvilke redskaper vi brukte. Utrolig spennende og lære nye ting. Jeg ble faktisk så inspirert, at jeg vurderer å lage smykker i julegaver!



Jeg laget meg også en ring av wire. Utrolig artig å se hva man får til!


Siste del av dagen besto av utprøving av ulike emaljer på kobber. Jeg har dessverre ingen bilder av dette. Men alt i alt en utrolig spennende og lærerik samling! Jeg ble veldig inspirert til neste hjemmeoppgave, som er knyttet til amuletter og talismaner. Vi skal lage smykker, der vi er bevisste på hva farge, form, materiale og overflate kan formidle. Dette blir spennende! :)

Hjemmeoppgave, tegning

Det er ikke noe å legge skjul på at dette er den hjemmeoppgaven jeg minst så fram til. Dette på grunn av at jeg aldri har hatt interesse for tegning. Dette er noe jeg har følt jeg ikke har fått til. "Enkle" tegninger har gått greit, men når en skal begynne å legge skygge og lignende, opplever jeg det veldig utfordrende. Hjemmeoppgaven gikk ut på å lage 15 skisser, og en ferdig tegning på et A3 ark. Tanken var at vi skulle øve oss på ulike teknikker. Jeg kviet meg veldig lenge før jeg satt i gang med skissene. Jeg slet med å finne motivasjon. Tegningene skal tross alt være en del av eksamen, og jeg skal innrømme at jeg var ganske demotivert. Tegningene skulle også presenteres på samlingen, så jeg ville jo selvsagt få til noe... Men heldigvis fikk vi i uke 37 mulighet til å øve oss på ulike teknikker, noe som har vært til veldig stor hjelp! Etterhvert som jeg fikk satt meg ned, fant jeg faktisk litt glede i det. Jeg så på utallige youtubefilmer, og følte faktisk mestring! Nedenfor har jeg plukket ut noen skisser jeg vil vise her på bloggen.






Jeg var veldig usikker på hva hovedtegningen min skulle være. Jeg tenkte at perspektivtegning ville være det enkleste for meg å få til. Men jeg bestemte meg for å utfordre meg selv. For etter en god del trening, følte jeg mestring, og jeg fikk øynene virkelig opp for tegning. Jeg ville prøve tegne å en alaska hund. Jeg så etter inspirasjon på internett og printrest. Prosessen var svært tidskrevende, og skyggeleggingen var vanskelig. Hårene var kanskje det jeg fant mest utfordrende. Utover dette ble jeg utrolig fornøyd med tegningen min!


Etter dette arbeidskravet, har jeg virkelig fått øynene opp for tegning, også bruk av tegning i skolen. Tegning kan brukes i mange fag. Det kan være en måte å uttrykke seg faglig på, men også en måte å vise følelser. Noen har kanskje vanskeligheter for å uttrykke seg gjennom språket, og finner da mestring gjennom tegning. Tegning er også med på å øke elevers kreativitet. Det å la elevene få slippe seg løs innen tegning, tegne det de interesserer seg for, kan på mange måter gi glede og motivasjon blant elevene. Tegninger er på mange måter med på å visualisere elevenes tankegang, noe som er ypperlig for deg som lærer å se. Dette er med på å gi læreren forståelse for elevenes tankegang. Tegning er absolutt noe jeg vil ta med meg når jeg skal begynne å arbeide som lærer.

Samling, blå uke 37

Da var det i gang med en ny samlingsuke. Denne uken var det tegning og collage som stod på agendaen. Uheldigvis var jeg syk den ene dagen, så fikk kun delta på den ene dagen av denne samlingen. Læreren hadde en kort presentasjon av ulike bildemanipuleringsprogram på pc/mac. Videre så vi litt på proposisjonene i et menneskeansikt. Dette viste seg å være veldig matnyttig for vår neste hjemmeoppgave.


Etter lunsj startet gjorde vi litt praktiske oppgaver. Vi startet med å en valørøvelse med en blyant, hvor 10 ruter skulle skraveres fra lyst til mørkt. Dette synes jeg var veldig vanskelig. Jeg opplevde spesielt de første rutene som vanskelig. Jeg gikk flere ganger frem og tilbake, før jeg sa meg fornøyd.


Deretter fikk vi i oppgave å tegne et lyssatt eple. Jeg har aldri interessert meg for tegning, da jeg føler dette er noe jeg over hode ikke mestrer. Nedenfor kan du se bilde av tegningen min. Jeg tegnet på et akrylark, som jeg i ettertid fant ut at ikke var noe gustig. Arket var veldig "rugglete". Jeg ble på ingen måte fornøyd med tegningen, men dette var en fin øvelse i skyggelegging.


Etter tegneøvelsene, gikk vi i gang med å lage en collage/moodboard. Vi hadde tatt med blader hjemmefra, og klipte og limte på et A3 ark. Dette var gøy! Oppgaven gikk ut på å klippe ut bilder og farger vi likte fra blader. Nedenfor ser du bilde av min collage. Som du kanskje ser, er jeg veldig glad i interiør. Dette var en fin øvelse for inspirasjon til diverse oppgaver og ligende.


Når dagen gikk mot slutten, fikk vi presentert en ny hjemmeoppgave. Oppgaven gikk selvsagt ut på å lage 15 skisser, inkludert en ferdig tegning på ett A3 ark. Tanken på at tegning var den nye hjemmeoppgaven var ikke særlig god. Dette på bakgrunn av mitt forhold til tegning. Men det var ikke annet å gjøre enn å dra hjem å øve seg, og ikke ta sorgene på forskudd :)

Luhkka

Det første arbeidskravet handlet, som nevnt tidligere i et blogginnlegg, tekstil. Jeg valgte å sy luhkka. Jeg var så heldig at jeg fikk låne et mønster av en venninne. Jeg søkte rundt på printrest og internett etter inspirasjon til hvordan jeg ville at luhkkaen skulle se ut.

Det jeg startet med å klippe ut delene til luhkkaen fra et ullklede. Jeg festet mønsterdelene med knappenåler, før jeg startet å klippe. Dette gjorde jeg slik at det skulle bli lettere for meg å klippe rett.




Jeg starter å sy sidestykkene på bakdelen av luhkkaen. Jeg valgte å ha en strimmel mellom sidestykkene, da jeg synes luhkkaen blir finere slik. Jeg reiv 3 cm brede strimler i fargen marineblå, som jeg la mellom sømmene, før jeg sydde sidestykkene på bakdelen av luhkkaen.



Før jeg sydde på forstykket på luhkkaen, dekorerte jeg med pyntebånd. Jeg klipte av den delen av forstykket der jeg skulle ha pyntebåndene. Det midterste pyntebåndet festet jeg bare med knappenåler før jeg sydde, da det var nokså bredt, mens de andre tråklet jeg fast føst, slik at dekorasjonen ikke skulle bli skreiv.



Deretter sydde jeg denne delen fast i over- og underdelen til forstykket.


Som du ser på bildet ovenfor, har jeg klipt to snitt i forstykket. Dette gjorde jeg slik at luhkkaen skulle få en finere fasong. Jeg sydde også to snitt på skuldrene. Videre sydde jeg luhkkaen sammen.



Hetten bestod av tre deler, to sidedeler og en midtdel. Her valgte jeg også å rive strimler, for å ha mellom sømmene. Jeg sydde delene på samme måte som jeg sydde delene til selve luhkkaen sammen.



Deretter sydde jeg hetten på luhkkaen. Jeg valgte å sy en kant rundt hetten, slik at jeg kan tre en snor gjennom og stramme hetten hvis ønskelig. Det jeg gjorde helt til sist, var å sy en kant nederst på luhkkaen, for å "gjemme" ujevnheter. 




Og her er det ferdige resultatet :) 


Alt i alt er jeg kjempefornøyd med resultatet! Jeg har ikke rørt en symaskin siden jeg gikk på barneskolen, og det begynner å bli veldig mange år siden. Det ble selvfølgelig en del prøving og feiling underveis, og måtte flere ganger sprette opp sømmene, grunnet feilsying. Men er det ikke dette man lærer av? Jeg storkoste meg iallefall under hele prosessen, og dette er noe jeg kommer til å gjøre igjen! Jeg har til og med ønsket meg symaskin i julegave :D

Refleksjoner rundt spikking i skolen

I dette innlegget skal jeg reflektere rundt det å ha spikking i kunst og håndverk på grunnskolen. Jeg tenker at flere lærere er svært skepti...